2020. augusztus 10.

Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai Várnegyed néven szerepel. Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóházak és középületek található. A Budai Várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

A kicsi vár vagy röviden Várnegyed mellett a másik gyakori elnevezés egyszerűen Budai vár vagy – hivatalos névként is – Vár. E két utóbbit azonban nem árt egyértelműsíteni, hiszen szűkebb értelemben olykor csak a Budai Várnegyed déli felét alkotó Budavári Palotát értik rajta. Ugyanúgy, ahogy a Budai Várnegyed kifejezés alatt is olykor csak az északi részt, a történelmi lakónegyedet értik. A városrész határa a várfal, ami teljesen körbeveszi.

A Várnegyed területe a gépkocsiforgalom elől lezárt terület. Északról, a Széll Kálmán tértől a 16-os, 16A, valamint a 116-os busszal, vagy gyalog, nyugatról, az Attila út felől gyalog és liften, délről, a Tabántól gyalog, míg keletről a 16-os busszal valamint a siklóval és a Toldy, illetve az Egyetemi Katolikus Gimnázium, valamint a Halászbástya mellett gyalog lehet feljutni.

A Budai Várnegyed alatt kiterjedt barlang- és pincerendszer húzódik meg, amelyet a második világháború alatt kórháznak és raktárnak használt a német és a magyar hadsereg. A barlangrendszer egyik fő lejárata az Úri utcában található, és Budavári Labirintus néven mint egyedülálló turisztikai látványosság a megadott időpontokban egész éven át látogatható.

Látnivalók:
- Budavári nagy rondella
- Budavári Palota
- Budapesti Történeti Múzeum
- István-torony
- Magyar Nemzeti Galéria
- Országos Széchényi Könyvtár
- Buzogánytorony
- Fehérvári rondella
- Szent György tér
- Budavári Sikló
- Sándor-palota
- Várszínház
- Történelmi lakónegyed
- Dísz tér
- Gótikus lakóházak

- Hadtörténeti Intézet és Múzeum
- Telefónia Múzeum
- Halászbástya
- Mária Magdolna-templom
- Szentháromság tér
- Mátyás-templom
- Régi budai városháza
- Szentháromság-szobor
- Arany Sas Patika Múzeum
- Bécsi kapu tér
- Bécsi kapu
- Budavári evangélikus templom
- Magyar Országos Levéltár
- Sziklakórház

Várnegyed a Facebookon!

Megosztás facebookon